Alpakka i Peru

Alpakkaen er, selv om den er et loddent og ull-produserende dyr, ikke i slekt med sauer og geiter. De tilhører kamelfamilien, sammen med lamaer og vikunjaer, og hører naturlig til i Andesfjellene. Det er særlig i land som Colombia, Ecuador, Bolivia og Peru, hvor du har store områder med beitemark i høyfjellet, at man finner alpakka og lama. Aller flest finner vi i Peru, som står for størsteparten av verdens produksjon av alpakka-ull.

Det var for flere tusen år siden at innfødte i Sør-Amerika begynte å temme alpakka, og Moche-folket i Peru malte alpakka på veggene sine i en tid da vi i Norge såvidt hadde begynt å tenke på å ta vikingskipene våre over til England. Om Alpakka en gang var et vilt dyr, eller om den er et resultat av at mennesker har avlet dens nærmeste ville slektning, Vikunjaen, til å bli det vi kjenner som alpakka i dag, er uvisst. Dagens moderne alpakka er et også et resultat av en ekstrem tilpasning til høyden. Da conquistadorene tok over Sør-Amerika, mente de at merinosauen var mye bedre egnet til kjøtt- og ullproduksjon, og i Peru gikk de faktisk aktivt til verks for å utrydde alpakkaen. De innfødte som holdt alpakka trakk høyere og høyere opp i fjellene for å bevare flokkene sine, og dette var tøffe omgivelser som bare de mest hardføre alpakkaene overlevde.

Peru er alpakkaens hjemsted

Peru er i dag fremst i verden

I dag er det over 2,1 millioner alpakkaer i Peru. Hver alpakka produserer mellom 3-5 kg ull i året, men bare 2 av disse er myk nok til å bli brukt til klær. De grove fibrene blir i stedet brukt til gulvtepper, kurver, veggtepper, tauverk og annet som krever et slitesterkt og værbestandig materiale. Tekstiler produsert av alpakkaull varer ekstremt lenge, og i Peru har de faktisk funnet flere tusen år gamle klær som fortsatt ikke faller fra hverandre.